Bromsa adrande Timra Medial

Ta bort rynkor med muskelavslappnande?

”To age gracefully” är ett begrepp som man kan reflektera över. Mycket som kommer med åldern är postivt och berikande, såsom mognad, framgång och personlig utveckling. De fysiska konsekvenserna av åldrande är dock inte fullt lika eftertraktade, vilket genom åren medfört uppkomsten av den ena efter den andra estetiska behandlingen. En av de dessa behandlingar som vunnit stora framgångar är injektionsbehandling med botulinum toxin (botox), som tillfälligt blockerar muskelcellernas förmåga att dra ihop sig. Anledningen till populariteten med botox är de många fördelar och få nackdelar som behandlingen har. Fördelarna är bland annat tydlig men icke permanent effekt, säker behandling, samt att behandlingen görs med minimalt obehag. Biverkningarna är få och de flesta av dem kan undvikas i händerna på legitimerad sjukvårdspersonal med god kännedom om läkemedlets effekt och kroppens anatomi. Övergående biverkningar såsom rodnad, svullnad och blåmärken kan förekomma.

Varför får vi då rynkor?

Vad är det då som händer i kroppen när man injicerar botulinum toxin? För att svara på frågan behöver man först förklara orsaken till rynkor. Grovt uttryckt kan man säga att rynkor i ansiktet orsakas av naturliga rörelser i ansiktsmuskulaturen, det vill säga vår ansiktsmimik. När vi blir äldre blir hudens elastiska förmåga nedsatt då produktionen av elastin och kollagen minskar. Stödjevävnaden för huden försämras också i och med att underhudsfettet i ansiktet avtar. Detta medför att linjer som uppkommer i ansiktsmimiken med tiden blir tydligare och till slut permanenta även när mimiken inte är aktiv.